Si hi ha una imatge que defineix les Terres de l’Ebre, més enllà dels arrossars, és la visió de diferents tipus d’ocells sobrevolant els amples espais negats on es conrea l’arròs, l’horta, fins i tot la vinya, una mica més amunt i una mica més lluny del marc estricte del Delta.
La gran quantitat i varietat d’ocells ha promogut una nova motivació per fer turisme: l’observació d’aquests ocells, coneguda com birdwatching.
Algú podria preguntar: “quan diem quantitat i varietat d’ocells”, es pot especificar una mica més? Doncs sí. Fins al moment s’han identificat fins a 343 espècies diferents d’ocells, el que converteix el Delta de l’Ebre en un trocet de paradís per als amants de l’observació en plena natura.
Abellerols, becassines, cigonyes, botiguers, oriols, cusisacs, gavines corses, gaigs blaus, pòsits, plegadis, puputs, i naturalment, els flamencs... Tots amb les seves coloraines i les seves formes de viure. La seva observació, sempre respectuosa, ensenya molts conceptes als ulls atents que en contempla les anades i vingudes.
Veure les bandades d’ocells volant a uns quants metres del terra mentre busquen on posar-se, és una visió difícilment oblidable.
T’animes a practicar birdwatching? Doncs segueix llegint, perquè aquí venen les nostres recomanacions.
Coses que has de saber abans de començar la pràctica del birdwatching
No tots els ocells conviuen al mateix temps a la vora del Delta, sinó que hi ha ocells de temporada i de fet, molts d’ells, quan s’acosten els mesos freds de l’hivern, marxen buscant climes més càlids fins a la propera primavera.
Llavors, el millor moment de l’any per veure una bona quantitat d’ocells és la primavera i la tardor, quan els arrossars s’omplen d’aigua. Les dues estacions en les que climàticament i a nivell de temperatura, tota la naturalesa s’equilibra i deixa els extrems del fred i de la calor. Per això també aquests dos moments de l’any són molt favorables per als ocells i per observar-los bé, millor al matí o a la posta. Durant la primavera nidifiquen i fan la posta i a la tardor alguns comencen a migrar recorrent viatges de centenars i milers de quilòmetres en un temps rècord, i altres hibernen.
Sigui quina sigui la circumstància, si vols observar ocells en condicions òptimes, cal que segueixis unes quantes normes bàsiques. Aquestes:
Si ho fas bé podràs gaudir de l’espectacle inoblidable que és veure els ocells en el seu entorn natural. Pràcticament tot el Delta és idoni per practicar aquesta activitat i viure aquesta experiència, però cal que sàpigues que hi ha punts concrets pensats per a l’observació i amb miradors adequats ubicats a les zones d’interès natural.
Si vols practicar birdwatching, tant si comences des de zero com si ja tens coneixements, pots acudir a les diferents entitats i associacions que organitzen jornades, cursos d’ornitologia i cicles amb tota mena d’informació interessant sobre l’activitat i els seus protagonistes. Així, l’Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l’Ebre, l’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre o la Fundació Plegadis, són molt bones opcions, en especial aquesta darrera.